torsdag 27. januar 2011

Løkens helsefordeler


Løk har en rekke helsegevinster, og det er i tillegg veldig godt! I løkfatet mitt på bildet er det purreløk, vårløk, sjalottløk og hvitløk. Hos merfrukt.no står dette å lese om løken:

"En innskrift på Kheopspyramiden i Egypt forteller at det gikk med store mengder løk, av alle typer, til arbeiderne. Løk skulle gi styrke og holde motet oppe under det tunge arbeidet med å få reist pyramiden. I det gamle Hellas fikk soldatene løk for å gi dem styrke og utholdenhet. Dessuten hyllet man løken som en kjærlighetsvekst og mente dertil at den var en god appetittvekker. Romerne tilla løken legende egenskaper, og anbefalte løk blant annet mot slangebitt og døvhet." Så det er bare å hive i seg løken! Her kommer litt informasjon om de forskjellige løktypene.

Purreløk: Inneholder vitamin B6, vitamin C, folat, magnesium, jern og fiber, og er spesielt gunstig for å stabilisere blodsukkeret. Det er i tillegg en god kilde til fiber, og er lettere å fordøye enn andre typer løk. Den har lett lakserende egenskaper, og er antiseptisk.

Vårløk: Inneholder en del av de samme vitaminene og mineralene som purreløk. Den senker blodtrykket og kolestrolet. Innen tradisjonell kinesisk medisin blir den brukt mot bihulebetennelse, trolig på grunn av kombinasjonen av C-vitamin og antibaktrielle egenskaper. Vårløk inneholder også et stoff som (på engelsk) heter quercitin. Dette stoffet blir bla. brukt for å bekjempe kreft.

Sjalottløk: Som de andre løksortene er den rik på C-vitamin, fiber, folat, kalsium og jern, og den er også en god kilde til proteiner. Den inneholder også det samme kreftforebyggende stoffet som vårløken, men i sjalottløken er forekomsten av dette stoffet seks ganger høyere. Den er spesielt gunstig mot magekreft og leverkreft. Den er antibakteriell, antiviral, anti-allergifremkallende og anti-inflammatorisk.

Hvitløk: Hvitløk er en av de sterkeste medisinplantene vi har, og har blitt brukt i tusenvis av år. Hvitløk dreper 23 typer bakterier, samt parasitter og virus, og er derfor et naturlig antibiotikum. Den er slimløsende og god mot forkjølelse og andre luftveisplager. Hvitløk inneholder bl.a vitamin A, B og C, og den stimulerer kroppen til å bli kvitt giftstoffer. Den stimulerer også blodsirkulasjonen og nervestystemet. Den kan forebygge kreft, og da spesielt magekreft, og den løfter humøret og har en mild beroligende effekt. I tillegg har jeg skrevet om hvitløken før, og hvordan den også kan brukes mot kviser.

Hva med løksuppe til middag?
:)

8 kommentarer:

 1. vet du hva! jeg har ikke spist hvitløk på DRITLENGE! det er virkelig et krafthus så det burde jeg. takk for at du inspirerer :D digger bloggen din btw og følger deg med bloglovin :)

  SvarSlett
 2. Jeg må helt klart spise mer løk.
  Så koselig du har fått det på bloggen din, forresten. :)

  SvarSlett
 3. Spiser masse løk, hver dag i middagen både vanlig og hvitløk..!

  SvarSlett
 4. Bra innlegg; jeg følte jeg ble informert. Løk er jo veldig godt; tror jeg må ut å kjøpe sjarlottløk!

  SvarSlett
 5. Takk for fine tilbakemeldinger, alle sammen! :) Dere er snille!

  SvarSlett
 6. Bra innlegg. Min mor sier alltid at man må spise mye kål og løk, bl.a. for å forebygge kreft.

  SvarSlett
 7. For en kjempeallright blogg! Er storforbruker av både sjalottløk og hvitløk, så godt å lese at det ikke bare smaker veldig godt, men er bra for kroppen også. Slikt liker jeg. Og har lenge grunnet litt på å bestille med hvetegress fra iherb, men ikke helt følt meg sikker på produktet angående både bruk og smak. Men nå, etter å ha lest litt hos deg, er jeg ganske så sikker på at jeg skal gi det en sjanse! :)

  SvarSlett
 8. Frida: Så bra at du liker bloggen min! Hvetegress bør du gi en sjanse, jeg er ganske sikker på at jeg har fått mer energi av å drikke det, og det er superbra for kroppen! :)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.