fredag 11. februar 2011

Maca og PMS


Jeg har
tidligere nevnt at jeg i perioder har vært plaget med menssmerter og/eller PMS. Jeg har prøvd meg litt frem og undersøkt hva som kan hjelpe, spesielt siden jeg ikke ønsker å gå på p-piller. For meg kjennes det ikke riktig å ta et hormonpreparat daglig, men det er selvfølgelig noe hver enkelt må veie opp for selv. Her kommer en liten guide til hva som kan hjelpe mot PMS og menssmerter, og om du har noen gode tips, er det bare å komme med de!

B-vitamier
Både mangel på sink, kalsium og B-vitamin kan føre til sterkere plager rundt mensen. Spesielt B6 er viktig i forhold til menssmerter, men det kan være lurt å ta et B-vitaminkompleks som inneholder både B1, B6 og B12.
(Jeg tar et slikt kompleks, og det jeg merker best er at håret vokser innmari fort! Ikke verst bare det.)

Vitamin E og C
Både vitamin E og C har også vist seg å hjelpe mot menssmerter i flere studier. Dette med vitaminer virker også logisk i forhold til at jeg hadde mye sterkere menssmerter når jeg hadde et usunt kosthold. Nå har jeg bare en brøkdel av krampene som jeg hadde for 5-6 år siden, og jeg spiser mye mer frukt og grønt, grove kornprodukter og fisk.


Nattlysolje
Nattlysolje er et naturpreparat som skal hjelpe mot de fleste hormonplager, både PMS, menssmerter og overgangsalder. Jeg begynte på det for ca 7 mnd siden, for brystene mine ble store og kjempeømme i ca en uke før mensen. Jeg følte at det ble bare verre og verre for hver måned som gikk, og det begynte å bli en skikkelig plage. Etter et par måneder med nattlysolje ble det gradvis bedre, men nå føler jeg at det har begynt å forverre seg igjen. Jeg føler derfor ikke at nattlysolje har hatt den helt store effekten på problemet mitt, selv om jeg vet om flere som er fornøyde med det. Nattlysolje er forresten en kjempespennende plante som kan hjelpe ved flere plager,
les mer om den her.

Unngå meieriprodukter
I helsekostbutikken jeg handlet nattlysoljen i, fortalte de at meieriprodukter kunne forverre en eventuell hormonubalanse. Jeg har prøvd å google hva som er årsaken til at meieriprodukter har denne effekten på hormoner, men jeg har ikke funnet noe informasjon om det. Jeg husker bare at de nevnte at meieriprodukter kan hindre opptak av vitaminer man trenger for å holde hormonene i balanse, og at det virkelig hadde hjulpet damen i butikken. Jeg skulle ønske jeg visste mer om dette før jeg anbefaler det, kanskje noen der ute vet mer?


Macapulver
PMS er ofte en indikasjon på at hormonbalansen ikke er helt som den skal, og ved en tilfeldighet leste jeg at macapulver er midt i blinken for dette. Om man leser hva kunder har skrevet om det på iHerb sine sider, ser man fort at maca har hjulpet veldig mange. Maca har blitt brukt i flere tusen år; det gir energi, sexlyst, god hormonbalanse og økt fertilitet (for både kvinner og menn). Det hjelper også mot depresjoner og stress, og det inneholder en mengde vitaminer, mineraler
, sunne fettsyrer og aminosyrer. Det er et adaptogen; det vil si at det hjelper kroppen på de områdene hvor den trenger det mest. Jeg har hele tiden hatt en litt uregelmessig syklus, og maca skal visst regulere dette veldig raskt. Jeg er spent på å se hvor god effekt jeg får av det, for jeg leser om flere som merker en bedring allerede første måneden. Har du prøvd maca?

Jeg fikk den første pakken min fra gojiking nå, og jeg må si at jeg er veldig fornøyd! Den litt kjedelige emballasjen du ser på bildet er nok med på å holde kostnadene nede; jeg ser for meg at de kjøper store kvanta og deler det opp selv. Sparsommelig innpakning gjør at den tar mindre plass i esken, og jeg er veldig fornøyd med prisene også. Jeg kommer til å bestille mer fra de. I dag reiser vi på ferie hjem til foreldrene mine, og blir borte helt til onsdag. Siden vi blir borte såpass lenge lagde jeg en restejuice av det som ikke kan ligge og vente til vi kommer tilbake. Gulrøtter, appelsiner, selleri, og ingefær ble en syrlig og frisk blanding. Ha en god helg alle sammen!

8 kommentarer:

 1. Dette med meieriprodukter og helseplager er jeg meget skeptisk i å involvere meg i. Av den enkle grunn at jeg ofte finner ut at f eks norske eller europeiske bloggere bare har kopiert informasjon fra USA. OG DET GÅR IKKE.

  I USA propper de kuene med genmanipulert mat og antibiotika og veksthormoner - og det er dønn lovlig. Klart man får kreft, hormonproblemer og alle verdens sykdommer da!!! Men jeg er rimelig sikker på at veksthormoner ikke er lovlig i Europa, det skal i hvert fall ikke brukes i like vanvittig grad. Jeg mistenker at vi har genmanipulert mat i Europa og - men alt er mye verre i USA. At man klarer å produsere mat der borte med alle disse forgiftede kuene og sikkert andre dyr fatter jeg ikke.

  Så vit det før du begir deg ut på en løsning om meieri. Det er i hvertfall mange som vet mye om mat og sånt som sier at melk i USA er et av de verste produktene på jord - ikke nødvendigvis så ille i Europa.

  SvarSlett
 2. Takk for flott innlegg :)

  Jeg prøvde maca for en god stund siden i håp om at det skulle hjelpe mot PMS (humørsvigninger). Jeg merket ikke noen særlig forskjell, men det hjalp iallefall på sexlysten ;P Men også den effekten dabbet av etterhvert, og etter det har jeg ikke kjøpt det. Nå skal det sies at jeg bare tok ett glass med kapsler, man må kanskje bruke det lenger for å se en eventuell effekt?

  Mitt neste steg i å bli kvitt humørsvigninger og PMS var å slutte på p-pillene. Det føler jeg har gitt meg mer stabilt humør, men til gjengjeld har jeg fått en skog av stygge kviser i hårfestet, tinningene og på ryggen :( I går erklærte jeg kvisekrig og var på helsekosten og kjøpte b-vitaminer, nattlysolje og noe som heter burdock - en lett rensende urt (i kapsel form) som skal være bra for hudproblemer. I tillegg tar jeg kamut hvetegress, spirulina, best of greens og kokosolje. Hjelper ikke dette vet jeg jammen ikke hva jeg skal gjøre. Det frister ikke å begynne på p-piller igjen, men jeg vil jo gjerne bli kvitt disse kvisene også.

  Jaja, nok syting fra meg. Håper maca'en funker for deg! :)

  SvarSlett
 3. Åh, så spennende! Jeg tar Maca i kapsler, men har ikke tenkt at det kan ha en slik effekt. Det er jo bare superpositivt i så fall :D

  Jeg har lest at meieriprodukter hindrer opptak av antioksianter. Man tar det fortsatt opp, men i mindre grad, men hvordan vet jeg ikke. Superdamene bekreftet dette (hvis du ikke alt har lest det på bloggen min ;))

  SvarSlett
 4. Enig med deg, p-piller er galt. Det mener jeg fordi de hormonetterligningene kommer ut av oss igjen og havner ute i naturen/økosystemet til fisken, og deretter gjør den syk.

  Anyways, kanskje jeg burde prøve maca, jeg har syke menesensmerter, faktisk hemmende. Jeg får ikke gjort en dritt den første dagen, må bare ligge i senga.

  SvarSlett
 5. Veronica: Ja, det du sier er jeg helt enig i. Men det som damen i helsekosten mente var at selve meieriproduktet hindret opptak av visse vitaminer. Slik som Tone skriver; meieriprodukter hemmer opptaket av antioksidanter. Men selvfølgelig er det mye verre i statene, hvor produktene er tilsatt hormoner.
  Bente: Lykke til med kvisekrigen! Jeg har kjempet mot det i årevis, og det hjalp ikke med p-piller heller. Etter at jeg begynte å ta supermat (og spesielt chlorella og hvetegresspulver) og bare bruke jojobaolje i ansiktet er jeg så bra som jeg aldri har vært før. Jeg kan nesten ikke tro det er sant! :) La meg få vite hvordan det går, spennende å se om det du prøver virker.

  SvarSlett
 6. Kjempebra tips! Takk for det. skal prøve å skaffe meg maca, neste lønning :)

  SvarSlett
 7. Jeg har akkurat blitt introdusert til Agnus Castus, en urt som virker hormonbalanserende. Den er kjent for å regulere syklusen, har god effekt på PMS, lindrer acne, øker fertiliteten og libidoen. (NB, skal ikke brukes av gravide og ammende). Visstnok et mirakelmiddel, skal man tro alt man leser :)

  Selv er jeg ikke plaget med PMS, men har en ujevn og relativ lang syklus. Det er derfor jeg har begynt med a.c. Man må visstnok bruke den en stund før effekt, men ut i fra hva jeg har lest rundt omkring, er dette veldig individuelt.

  Jeg kjøpte forresten denne:
  http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Femaprin-Vitex-Extract-60-Capsules/1945?at=0

  Her er det skrevet en del om Agnus Castus og PMS:
  http://www.drbriffa.com/2001/01/30/agnus-castus-and-the-pre-menstrual-syndrome-pms/

  Jeg har inntrykk av at a.c er mer kjent i bl.a USA og Tyskland enn her på berget. I Tyskland blir den visstnok hyppig anbefalt av leger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende! Den urten har jeg ikke hørt om, men den virker jo helt topp! Mange av de samme kvalitetene som maca. Jeg har også hatt ujevn og lang syklus, så kanskje jeg skal prøve denne når jeg er ferdig å amme? Tusen takk for tips og linker! :)

   Slett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.