mandag 3. oktober 2011

Bringebærblader for en lettere fødsel

Bringebærblader har blitt brukt i århundrer som et fødselsforberedende middel, og for å stimulere ammingen og sammentrekning av livmoren i etterkant. Man kan innta det enten som te eller kapsler, der kapsler er mest potent, og man begynner gjerne å innta bringebærblader ca 6 uker før termin. Jeg ser også at noen steder anbefales middelet mot svangerskapskvalme, da skal man være obs på at svangerskapskvalme oftest opptrer i første trimester og at bringebærblader ikke skal inntas før i siste trimester. Så det er jo en litt motstridende beskjed. Det er alltid viktig å følge informasjonen som gjelder om når det er trygt å innta forskjellige typer naturmedisin og urter i svangerskapet. Her kommer informasjonen som jeg har funnet hos Urtekilden, gå gjerne inn der om du vil lese mer om bringebærblader.

"Det er som et fødselsforberedende middel at te av bringebærblad i våre dager har størst aktualitet. Urten har avslappende, styrkende og sammentrekkende virkning, og virker spesielt gunstig på livmoren i de tre siste månedene av svangerskapet og under fødselen. Den sammentrekkende og stimulerende virkningen er med på å styrke og stramme musklene i livmor og underliv, mens de avslappende og mer beroligende egenskapene samtidig får livmoren til å slappe av.

Bringebærblad styrker også slimhinnene i hele kroppen. De virker på fordøyelsessystemet og kan effektivt lindre kvalme under svangerskapet. Te av bringebærblader kan derfor brukes for å sikre en trygg og lett fødsel, og for å stimulere melkeproduksjonen etter fødselen og lette rekonvalesensen. Den styrkende og beroligende virkningen på den glatte muskulaturen i livmoren bidrar til å lindre smerter ved livmorsammentrekningene under fødselen, samtidig som den gjør sammentrekningene mer effektive så fødselen både blir lettere og mer kortvarig. Laboratorieforsøk har vist at te av bringebærblad virkelig påvirker livmoren, men da den eksakte virkningsmekanismen er ukjent, anbefales det at inntak av slik te under graviditet bare skjer under medisinsk oppsyn."

Så er det jo sånn at man uansett ikke har noen garanti for hvordan ting vil bli, men det skader jo ikke å prøve! Har du inntatt bringebærblader under svangerskapet?

7 kommentarer:

 1. Takk for Fretex tips! Og så fin blogg du har, koselig å lese at dere venter en liten en:-) jeg drakk bringebærblad te i slutten av mitt siste svangerskap. Det framskyndet ikke fødselen for min del, da jeg gikk en uke over termin;-) vanskelig å si om det gjorde riene lettere osv. Mulig de hadde vært vondere hvis jeg ikke hadde drukket? Vanskelig å vite gitt:-) Men uansett ingen negative virkninger, så det skader jo ikke å gi det en sjanse. Ta vare på deg/dere!

  SvarSlett
 2. Ja, det er det jeg også tenker; at det skader jo ikke å prøve. Dessuten vet man jo ikke hvordan ting hadde blitt uten :) Jeg smører meg hver dag med en olje fra Weleda som skal hindre strekkmerker. Så langt har jeg ikke fått et eneste strekkmerke, og det er snart bare 5 uker igjen! Det er ikke godt å vite hva som gjør det, men det er iallefall ikke arv, da moren min fikk en god del strekkmerker. Så kanskje den dyre oljen faktisk er verdt pengene? :D

  SvarSlett
 3. Det med strekkmerker er jeg jammen ikke sikker på selv, mtp arv osv. Men jeg er ganske sikker på at hva du putter i deg, og smører deg med har en god del å si! Etter to graviditeter har jeg noen, men langt fra sjenerende, strekkmerker. Mer som små lyse linjer hvis man ser NØYE etter. Glad for det, jeg har virkelig sett skrekkeksempler på hvor ille det kan bli. Få i deg rikelig med fett under svangerskapet(og ellers!) og jeg smurte meg med kokosolje for det meste.

  SvarSlett
 4. haha, jeg tok bringebærkapsler og jeg hadde tidenes værste fødsel for å si det sånn. SÅ jeg kan vel ikke akkurat påstå at de fungerte på meg dessverre. Men det skader jo for så vidt ikke å prøve.

  SvarSlett
 5. Viblan: Ja, det kan jo ha noe med fett i kroppen, og ikke bare hva man smører utenpå :) Jeg spiser en god del sunne fettsyrer, så det er sikkert med på å holde huden elastisk. Nå er snart Weledaoljen tom, og da kommer jeg til å fortsette med ren kokosolje. Weledaoljen er ganske så dyr...!
  Phoebe: Nei, man har aldri en garanti for hvordan det vil bli :) Men det kjennes iallefall bra å forsøke å hjelpe kroppen litt på forhånd. Da har jeg gjort mitt, liksom :)

  SvarSlett
 6. jeg tok bringebærblad ikapsel og teform pà slutten av siste svangerskap, og aner jo ikke om det har noen sammenheng, men jeg hadde faktisk en veldig grei fødsel (første fødsel også) og kom meg kjapt etterpå.

  SvarSlett
 7. Marianne: Så bra å høre at det gikk greit og at du kom deg kjapt! Tror jeg skal begynne med kapsler også etterhvert :)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.