lørdag 15. oktober 2011

Første steg i tøybleieverdenen


Vi har bestemt oss for å prøve tøybleier til babyen som kommer, da det er bra både for babyhuden, miljøet og lommeboken. De argumentene som har vært viktigst for oss når vi har bestemt oss for dette er:

Med vanlig papirbleiebruk vil man produsere ett tonn avfall i løpet av en bleieperiode, og til tross for hva mange tror så er det fortsatt mer miljøvennlig selv om man må kjøre vaskemaskinen oftere. Vasker man på 60 grader og lufttørker bleiene vil det fortsatt være opptil 40% mindre miljøbelastende å bruke tøybleier enn papirbleier.

Det er også mer økonomisk, selv om det koster litt å få kjøpt inn det man trenger i starten. Det anbefales å ha mellom 18-24 bleier, og hvis du leter litt finner du garantert fine, brukte bleier på Finn. Det er ikke ekkelt på noe vis å kjøpe brukte bleier; jeg har kjøpt et par brukte nå som så helt fine ut. Hvor mye man sparer kommer helt ann på hvilken bleietype du velger, hvor lenge barnet bruker bleier og hvilke papirbleier du sammenligner med. Men alt i alt vil det alltid lønne seg. Spesielt om du bruker de samme bleiene til eventuelle søsken!

Tøybleier puster og temperaturen reguleres bedre enn i en papirbleie. Da er det lettere å unngå bleieutslett. Man har heller ingen kjemikalier inntil den lille stumpen. Tøybleiebarn slutter ofte tidligere med bleie også, da de kjenner lettere at de har blitt våte.

Nå er jo ingenting skrevet i sten, og kanskje vil ikke tøybleier fungere for oss. Men vi er iallefall veldig innstilt på dette, og gleder oss til å prøve. Så langt har vi kjøpt inn et par forskjellige typer bleier for å se hvilke vi liker best, og valget har nok falt på lommebleier i one size. Av økonomiske årsaker velger vi bleier som kan reguleres fra nyfødt til bleieslutt, da slipper vi å kjøpe inn flere størrelser. Bakdelen med disse er at de gjerne er litt store i begynnelsen, så da kommer vi nok til å bruke papirbleier til babyen får litt tykkelse på seg. Mange velger å bruke brettebleier i denne perioden, men vi velger heller å vente litt.

En annen ting som er fint med tøybleier er at de er så innmari fine! Den som er foran på bildet er forresten kjøpt brukt, men er god som ny. Har du erfaring med tøybleier?

8 kommentarer:

 1. Ja jeg har brukt tøybleier til begge mine ;) så lenge du har denne innstillingen kommer det til å gå fantastisk! Tøybleier er ikke noe strev.
  vil virkelig anbefale tettinntil sitt tøybleie forum. Masse herlige tips til hvilke tøybleier som funker best til nyfødt.
  Lurt å kjøpe litt fra USA også!

  SvarSlett
 2. å disse bleiene bare MÅ du teste ;)
  de er fantastiske!
  Brukes fra 1-7 mnd ca.

  http://lillegullbleier.no/index.php?main_page=index&cPath=64_97_105&zenid=grk97lpkfg05k79jshv0fce671

  SvarSlett
 3. Takk for tips og oppmuntring! Ja, er inne på tettinntil sitt tøybleieforum, det virker veldig bra! Det er der jeg fant de brukte bleiene jeg har kjøpt også :) Jeg har bestilt en bleie fra USA, og er veldig fornøyd med prisen :)

  SvarSlett
 4. Å, stas at fleire vil prøva tøybleier! Vi brukar det til poden vår på 15 md.

  Då han var nyfødd, var det så hyppige bleieskift + at han hadde magetrøbbel, og då gjekk vi papirbleier. Brettebleier var ikkje suksess for oss ... Men då han var sånn ca. 2 md var vi alle klare for tøybleier på fulltid:-)

  Vi har kjøpt masse brukt (for å testa ut kva som funkar best) på Finn.no, Tettinntil og ikkje minst på det fantastiske forumet på Tøybleier.no. På det siste forumet kan du diskutera og utveksla erfaringar med mange. Kjempebra forum, mykje betre enn Tettinntil, tykkjer eg.

  Poden vår bruker stort sett lommebleier og AIO frå Bumgenius. Og vi har stort sett kjøpt nye bleier frå Bleieboden.no. Han brukte også Muksut-bleier då han var mindre, men dei blei fort for små.

  Eg trur eg må blogga om tøybleier snart, eg blir så ivrig no, merkar eg:-)

  SvarSlett
 5. Ragnhild: Vi kommer til å gå for lommebleier fra Bum Genious, så lenge de sitter godt på stumpen til den lille :) De virker veldig bra, synes jeg! Er litt usikker fortsatt om det blir knapper eller borrelås, da. Håper du skriver et innlegg om tøybleier snart, det er kjempefint å lese andres erfaringer! Og takk for tips angående forum!

  SvarSlett
 6. Vi begynte med papirbleier siden tøybleiene var så store, og hadde en haug forskjellige tøybleier som lå klar til bruk. Men siden vi ble velsignet med et barn med uvanlig tykke lår, så fant jeg aldri den riktige tøybleien til han. Han endte alltid med røde, dype merker etter strikken rundt lårene, og selv om han ikke klagde, så fortsatte vi med papirbleiene i stedet. Men tøybleiene lå alltid i skapet, sånn i tilfelle vi gikk tom for papirbleier, så de gjorde jo nytten sin innimellom uansett!

  Jeg var stort sett fornøyd når vi brukte dem, men erfaringen var at de måtte skiftes oftere fordi det fort ble fuktig mot huden. Jeg husker spesielt en gang etter at sønnen min var rundt ti måneder - han hadde akkurat lært å gå og vraltet rundt med en veldig tung tøybleie. Og så bums, ned på rumpa, og alt tisset ble skviset ut av bleia og lagde en dam på gulvet rundt han. Da brukte jeg lommebleie med mikrofiberinnlegg. Mikrofiber holder mye fuktighet, men det slipper lett ut ved belastning. Så da vet du det :)

  SvarSlett
 7. Annas Camping: Så bra å høres andres erfaringer! Ja, har hørt flere steder at noen kropper og noen tøybleier bare ikke fungerer sammen. Vi har kjøpt litt forskjellige typer, og håper at noen av de passer etterhvert :) Fint å vite det om microfiberinnlegg; det er som regel det som følger med som standard. Tror vi skal prøve bambus og se hvordan det fungerer også. Så vi ikke får tissedam på gulvet :D

  SvarSlett
 8. Haha, fluffy bleie! Syns det høres veldig fint ut, og selv om jeg nok ikke kommer til å bruke det til mine fremtidige barn, liker jeg utrolig godt tanken på at den lille stumpen har det bra.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.