torsdag 11. november 2010

Økologiske egg fra glade høner!


I går var jeg innom Helios, og der fant jeg egg til halv pris. Disse eggene er fra glade høner på
Holte Gård i Telemark. Hønene der har god plass å bevege seg på, og kan fritt gå ut når været tillater det. De har fri tilgang til vann og økologisk mat, og har det generelt helt topp! Da får jeg mer lyst til å spise egg også. Holte gård produserer også økologisk kyllingkjøtt, and og gås, og det er en glede å støtte småprodusenter som satser på en bæredyktig produksjon. Skal jammen prøve ut flere produkter fra denne fine gården.

Når jeg var innom Helios kjøpte jeg også mer grønn og hvit te. Begge sortene er økologiske og fair trade. God behandling av teplukkerene, og god behandling av hønene som legger egg. Det ble mye god behandling i dette innlegget, men det skulle egentlig bare mangle at de som gir oss maten vår har det bra mens de gjør det! :)

4 kommentarer:

 1. Å, om dette med eggene har jeg lurt på siden jeg flyttet til Norge. Det er jo en del egg fra frittgående høner og gårdsegg og masse sånt. Men jeg skjønner ikke helt hva det betyr.
  Har du kanskje lyst å skrive om det eller har du en bra link som hjelper med temaet?

  SvarSlett
 2. Hei! Fint spørsmål du stilte, det er nok mange som er forvirret angående dette. Hos dyrebeskyttelsen fant jeg en forklaring på det. Det at Prior har egg som er frittgående, betyr bare at de får gå fritt i en stor hall. De får altså ikke gå ute i frisk luft etc. Det er altså økologiske egg som er det beste, da har høna utemuligheter, og har blitt gitt naturlig for uten tilsatt antibiotika etc. Her blir det beskrevet ganske bra:

  "I Norge i dag har vi foskjellige typer egg, dvs. de er produsert på forskjellige måter. Burhøns er den vanligste formen for hold av høner, og er også den mest dyrefiendtlige. Disse hønene er som beskrevet øverst, de sitter i bittesmå bur som skråner litt, for at eggene skal rulle ned i samlebåndet. Disse hønene mister ofte fjærene sine av mistrivsel, og de har ikke større plass enn et vanlig A4-ark!

  Egg fra frittgående høns. Dette er noe bedre enn burhøns, men allikevel ikke så veldig godt. Hønene slipper å sitte i små bur, og de bor istedenfor i store haller. Her er det imidlertidig så mange høner satt sammen, at de går så tett opp på hverandre slik at det blir krangler. Noen blir derfor hakket ihjel.

  Egg fra høner som lever økologisk er det beste alternativet vi har dersom du skal kjøpe egg pr i dag. Høns på økologiske bruk skal være sikret færre høner pr kvadratmeter, slik at de får bedre plass å bevege seg på, de skal ha tilgang til egne rugekasser, de skal få ha sandbad og de skal også få mulighet til å gå ute i luftegårder og ikke bare inne i hallen.

  Du kan hjelpe høns til et bedre liv, ved å kjøpe økologiske egg hver gang du handler. Du kan også informere dine venner og bekjente om problemene som burhøns og frittgående høns opplever, slik at vi alle kan gjøre det litt bedre for høns, hver dag."

  SvarSlett
 3. tusen takk.
  Men betyr det at å kjøpe økologiske egg på vanlige matbutikk er like bra som de man får i helsebutikk?

  SvarSlett
 4. Jeg har prøvd å google det, men finner ikke noen direkte svar. Det Prior beskriver på sin webside for økologiske egg, er ganske likt det Holte Gård beskriver. For min del er det viktig å støtte små produsenter, og spesielt Holte Gård som spesialiserer seg på økologiske produkter. Jeg vil heller gi pengene mine til Holte Gård enn Prior, for å motivere de til videre heløkologisk drift! :)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.