mandag 9. mai 2011

Jernkvinnen!


Når man er gravid kan man få "falsk" jernmangel, dvs at blodvolumet øker, men ikke antall røde blodceller. Så i teorien har man nok blodceller for sin kropp, men man har mer væske som det skal svømme rundt i. Legen ville ikke gi meg jerntabletter for jeg lå akurat under grensen, og jeg kan like gjerne få i meg den mengden gjennom kosten. Det er viktig å tilføre C-vitamin sammen med jernholdig mat, da det blir mye lettere for kroppen å ta opp jernet. Så på bildet er jernkildene fullkornsbrød med leverpostei (på ICA har de økologisk leverpostei), og C-vitamin i form av appelsinjuice og jordbær. Noen gode kilder til jern er:

-Grovt korn
-Lever
-Mørkegrønne grønnsaker, som spinat og brokkoli
-Grønne supermatpulver som spirulina og chlorella
-Rå kakao

Men mange matvarer har jern i seg, så om man spiser balansert får man gjerne i seg jern fra mange småkilder gjennom dagen. Jeg har virkelig fått apetitten tilbake nå, og det er deilig. Nå er jeg sulten hele tiden, kroppen prøver sikkert å ta igjen for hele det første trimesteret hvor jeg ikke orket tanken på mat! I kveld skal jeg lage granola igjen, det er en stund siden sist...! ♥

5 kommentarer:

 1. Flaks jeg er glad i både spinat og rå kakao.. :D Hadde lavt jern forrige gang jeg var gravid, men ikke denne gangen. Så kanskje det er pga spinaten?? (vi bruker ofte det i steden for issalat eller andre typer grønn salat. )

  SvarSlett
 2. Norgården leverpostein har de ofte også på Meny :) Det er ikke bare Ica som tar den inn. Tipper det er den du mener da jeg ikke har sett noen andre? Den er jo utrolig god uansett.

  Ikke noe godt med jernmangel, det var visst noe med den røra der når jeg var yngre. Mye svimmel osv.. sikkert ikke noe godt i tillegg til eventuelle andre plager man får under graviditet!!

  SvarSlett
 3. viktig å koke spinaten for at kroppen skal klare å ta opp mest mulig av jernet. vet ikke hvordan det er med brokkolien da..

  SvarSlett
 4. Det ser ut som et herlig måltid, det er ikke lenge siden yndlingsmaten min var grovt brød med leverpostei og et glass appelsinjuice til.

  Fint å høre at du føler deg bedre :-)

  SvarSlett
 5. Helen: Lurt å erstatte andre ting i salten med spinat! Det er jo også godt i juice.
  Vero: Ja, det er den leverposteien som du tipset meg om en gang! Supert tips.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.