onsdag 2. mars 2011

Mine tips til en bedre hud


Jeg tror nesten det er mer normalt å ha litt hudproblemer, enn å ha prikkfri hud. Men når man først har problemer med det, tror man gjerne at "alle andre" har porselenshud, og at en selv er den eneste i verden som har 12 kviser på en gang. Sånn har iallefall jeg følt det. Jeg hadde ikke problemer med huden min i puberteten; hos meg kom problemene etter at jeg fylte 20. Jeg har hatt kviser av og på, og underjordiske "byller" (alle som har hatt det vet hva jeg snakker om...!) og jeg har prøvd ALT fra dyre produkter til antibiotika (!). Du kan lese mer om det her. Men nå ser det ut til at det faktisk har blitt bedre! Jeg kan ikke tro at det er sant, men nå har jeg hatt fin hud i flere måneder, og flere har kommentert det. Nå tør jeg å tro at det har kommet for å bli! Jeg får selvsagt en og annen liten kvise ennå, men det er slike små som alle får en gang i blant. Jeg får ikke 12 stk på en gang lengre, eller de store, vonde byllene. Dessuten har jeg fått en jevnere hudtone, og det bidrar til at jeg ser mye bedre og friskere ut. Her kommer noen tips som iallefall har hjulpet meg!

Spis supermat!
Min forandring kom ca en uke etter at jeg begynte å drikke chlorella hver morgen. Jeg hadde først gått gjennom et glass med Best of Greens, uten å merke stor forskjell. Men etter at jeg begynte å ta chlorella fast (og nå hvetegresspulver) er kvisene borte. Både chlorella og hvetegress har en sterkt rensende effekt på kroppen pga sitt høye innhold av klorofyll (...blant mange andre helsefremmende egenskaper!), og dette har igjen påvirket huden min positivt. I tillegg inneholder de en mengde vitaminer og mineraler som bygger opp kroppen; uren hud kan jo også komme av at man mangler essensielle stoffer som kroppen er avhengig av. I tillegg tar jeg jo en del annen supermat, men det var altså disse to som konkret forbedret huden min (...og sikkert mye annet på innsiden også, som jeg ikke kan se!).

Bruk så rene hudpleieprodukter som mulig.
Tidligere elsket jeg dyre hudpleieprodukter, og det har alltid vært det lille ekstra jeg har unnet meg. Dyre, sterke produkter med kjemikalier og parfyme. Både jeg og en venninne med hudproblemer ble anbefalt knalldyre Chanelprodukter på et parfymeri, og vi gnikket huden full uten å bli det spor bedre...Ikke så rart kanskje? Etterhvert gikk jeg over til mer naturlige produkter fri for parabener og kjemikalier, og begynte å se en viss forskjell. Jeg fikk fortsatt kviser, men huden var ikke like rød og irritert lengre. Jeg fikk tilslutt interesse for naturlige oljer, og prøvde jojobaolje på huden min. Det skal virke balanserende på alle hudtyper og virker i tillegg foryngende. Gjett om jeg er hekta! Du kan lese innlegget mitt om jojobaolje her. Jeg har fått en jevnere hudtone og mindre porer, i tillegg til en renere hud. Venninnene mine kommenterer det og lurer på hvilket produkt jeg bruker, og dette beviser at innen kosmetikk og ingredienser gjelder less is more! Kosmetikkhyllen min er ganske så strippet i forhold til før, men nå er iallefall huden min bedre...! Jeg kan jo også fortelle at i Danmark ble nettopp parabener forbudt i produkter beregnet på barn under tre år. Les mer om det her. Kjempebra!

Bruk mineralsminke
Her gjelder det det samme prinsippet om å unngå kjemikalier der man kan. Vanlig sminke kan tette igjen porene, og tilfører den en god blanding av rare kjemikalier vi ikke kan uttale navnet på (og langt mindre vite effekten av...). Vær klar over at siden mineralsminke ble stort, kaller flere og flere produsenter sminken sin for "mineralsminke", selv om produktet fortsatt inneholder en god del kjemikalier. De har lov til å kalle det mineralsminke så lenge det er mineraler i, og det er altså ikke ensbetydende med at det er tilsatt mindre kunstige kjemikalier. Mitt favorittprodukt er Everyday Minerals, som er veldig billig og kjempebra! Jeg kjenner flere som sverger til dette merket, etter først ha prøvd dyre mineralsminkemerker her i Norge. Everyday Minerals sine produkter består bare av en håndfull naturlige ingredienser, og er så rent som du kan få det. De tester heller ikke på dyr. På nettsiden deres kan du bestille en gratis prøvepakke for å teste fargene, du betaler kun for porto.

Spis rene matvarer
Mange hevder at det er en myte at sukker gir uren hud. Men sukker er virkelig ikke bra for huden, det kan vi bare stadfeste en gang for alle. Noen kan sikkert spise massevis av snop uten å få en eneste kvise, men om man er litt sensitiv for det, kan sukker være direkte utslagsgivende. Sukker forstyrrer nemmelig hormonbalansen, og man er avhengig av en noenlunde stabil hormonbalanse for å ha en OK hud. (Sukker øker adrenalinutskillelsen som igjen svekker binyrene og dette skaper hormonell ubalanse.) I tillegg stjeler sukker næringsstoffer fra kroppen, så man lettere får mangel på vitaminer og mineraler. Det er ikke bare raffinert sukker man bør kutte ut, men også raffinert hvetemel og transfett. Spis så rent som mulig, og dette gjelder ikke bare for å få bukt med kviser, men også generelle hudproblemer som f.eks visse typer eksem. Spis nok grove kornprodukter, frukt, grønt og sunne oljer. Om du ikke får en bedre hud, vil du iallefall få en bedre helse sånn generelt!

Alle er forskjellige, med ulike årsaker til uren hud. Jeg kan derfor ikke love at dette skal hjelpe deg, men for meg har det iallefall gjort nytten! Om du har noen gode tips som har hjulpet deg, blir jeg glad om du deler de! Det er spennende å høre andres erfaringer på et felt som jeg har strevd så mye med selv. Kanskje noen andre kan dra nytte av det også? :)

31 kommentarer:

 1. Jeg beklager at jeg er litt negativ nå, men nyere forskning har ikke kunnet vise at det finnes en sammenheng mellom sukkerinntak og kviser - det er en myte. Det som derimot er dokumentert, er en sammenheng mellom psykisk velvære og kviser. Slik kan man få en slags placeboeffekt av å kutte ut sukker, men det er likevel ikke selve fraværet av sukker som skaper effektene, men gleden over de forestillingene man har knyttet til livsstilsforandringene.

  Heller ikke har noen kunnet dokumentere at matvarer eller tilskudd kan rense kroppen annet enn den type mekaniske rensning som fiber gjør i tarmene. Jeg blir litt lei meg for at så mange norske bloggere bidrar til å videreføre disse forestillingene slik at leserne så vrenger lommeboken sin for å få tak i allverdens av tilskudd (eller andre påstått rensende produkter). Kroppen vår et utstyrt med sine egne rensemekanismer som vil fungere helt fint hos normalt friske mennesker, men siden psykisk velvære har positive effekter på kroppen vår som helhet, kan gleden over livsstilendringer igjen forklare hvorfor mange føler seg bedre når de bruker disse tingene.

  Ut over det er jeg enig med deg i at det er best å bruke enkle og rene produkter i hudpleien :)

  SvarSlett
 2. (Det skulle stå at det er en sammenheng mellom dårlig psykisk velvære og kviser.)

  SvarSlett
 3. Huden min varierer også en del, ganske irriterende. Det siste året har jeg faktisk vært mye tørr, og det er uvant! Får også kviser, eller "kviser" (røde vonde kuler som ikke er kviser på en måte) på totalt ulogiske steder. Vet ikke hva som skjer jeg. Men begynte med en ny hudpleieserie for noen dager siden, og den kjennes bra ut! Håper den vil gjøre huden min bedre og ikke tørst :-)

  SvarSlett
 4. Supert innlegg! Dessuten er det alltid betryggende å få bekreftelse på at det faktisk ikke bare er deg som sliter med uren hud. Min hud har riktignok blitt bittelitt bedre etter å ha kuttet ut sukker og begynte med spirulina (chlorella har jeg bare brukt i en ukes tid).

  Jeg har nettopp bestilt jojobaolje, håper det fungerer så godt som det gjør for deg :-) Bruker du den som en slags fuktighetskrem (f.eks. under sminke o.l.), eller bare om natten/når du trenger ekstra fuktighet?

  SV: da må jeg nok bestille meg et prøvesett fra EM i litt lysere farger, så blir forhåpentligvis resultatet bedre :-)

  SvarSlett
 5. Heidi: Når det gjelder sukker kan vi nok være enig om å være uenig :) Men det jeg skal være enig i er at kroppen i utgangspunktet skal kunne rense seg selv. Når vi levde uten å omgi oss med kjemiske tilsetningstoffer greide kroppen dette uten problemer, men når vi har forurensing, sprøytet mat, kjemikalier i hudpleie og rengjøringsprodukt etc. trenger den avogtil hjelp for å få alt dette unna.
  Silje: De der kulene, eller byllene er bare VERST. Det er de som setter igjen verst med arr også. Så lenge jeg bare får småkviser og ikke de byllene er jeg sjeleglad...! :)
  Ida: Lykke til med jojoba! Jeg bruker det morgen og kveld som fuktighetskrem. Funker fint under sminke, bare vent et par minutter før du tar den på :)

  SvarSlett
 6. Hei, jeg skulle prøve å bestille gratis prøver på Everyday Minerals nå, men finner ikke ut hvor jeg gjør det? Sliter litt med å orientere meg på den nettsiden :p

  SvarSlett
 7. Så enig i det du skriver! Min hud varier også veldig. Tror faktisk det henger litt sammen med p-pillebruk, men har ingen beviser for dette. Og forurensning har også en del å si tror jeg...

  SvarSlett
 8. Helt enig i det du sier! Jeg la om kostholdet uten å vite at det kom til å endre huden min. Fra å ha hatt masse kviser på rygg og i ansikt i mange år, ble jeg bare etter noen mnd uten gluten, melk og sukker nesten kvisefri! Tror altså at det ikke var placeboeffekten for min del..

  SvarSlett
 9. http://www.everydayminerals.com/store/try-me-free/base.html

  her er det man finner gratisprøvene på Everyday Minerals :)

  Du som sier at du ble kvitt masse kviser etter å kutte ut gluten, melk og sukker; dette tror jeg mange har erfart! Ei jeg kjenner hadde strevd med eksem (elveblest) i 3 1/2 år, og i det hun kuttet ut det samme som deg ble hun helt bra. Placeboeffekten har nok ikke så stor rolle i dette, nei:)

  SvarSlett
 10. Jeg skrev kanskje litt klønete. Jeg mente ikke at det er en placeboeffekt som sådan, som når man tar sukkerpiller og tror det er ekte vare, men at effekten fra en livsstilsendring (som i blogginnlegget) kunne minne om en placeboeffekt. Men hvis det er uklart, kan man rett og slett glemme at jeg nevnte placeboeffekten i det hele tatt ;) Gjennom forskning har man ikke kunnet dokumentere en direkte sammenheng mellom sukker og kviser, men man har kunnet dokumentere en sammenheng mellom dårlig psykisk velvære og kviser. Man har også sett en viss sammenheng mellom økt inntak av grønnsaker og færre kviser, men altså ikke noe direkte knyttet til sukker. Og dette er det forsket mye på. Samtidig begynner mange som kutter ut sukker og mel å spise mer frukt og grønnsaker - for hva er det de tross alt bytter ut den gamle maten med? (Eksem er noe annet igjen, for det kan ha flere og andre årsaker.)

  Poenget er ikke at det å kutte ut sukker ikke kan ha noe for seg, men at det ikke nødvendigvis har en direkte innvirkning på alt.

  Slik er det også med detox-produktene; de hjelper kanskje for noe (mange inneholder vitaminer og mineraler som gjerne vil styrke immunforsvaret, noen er vanndrivende og vil gi en slags følelse av at noe skjer, og andre har naturlig oppkvikkende ingredienser), men ingen har kunnet dokumentere at det faktisk er snakk om avgiftning. Det at vi om mulig kan ha et større behov for avgiftning enn tidligere, betyr ikke at produktene laget for dette nødvendigvis virker som avgiftning.

  SvarSlett
 11. Dette er det samme som jeg har erfart. Kostholdet mitt alene har hjulpet enormt på huden min! Det er nok enda ett punkt jeg sliter med; nemlig dyre hudpleieprodukter. Jeg kjøper alle mine produkter på hudpleiesalonger og svir av ekstremt mye penger der. Dette har jeg gjort i snart ti år, så overgangen til økologiske produkter er for meg veldig vanskelig.
  Jeg kan liksom ikke se for meg at de økologiske merkene har de samme virkestoffene som mine deiligem dyre produkter tilsatt fruktsyre o.l. Men jeg SKAL teste det ut, altså. Sånn etterhvert. Har du et godt merke å anbefale for oss hudpleieproduktjunkier? ;)

  SvarSlett
 12. Frk. Kraft: Om du vil ha økologiske produlter og et snev av luksus, anbefaler jeg Dr. Hauschka! Du kan lese hva jeg har skrevet om merket her: http://hvitlok.blogspot.com/2010/11/dr-hauschka.html
  De er milde og rene, samtidig som de virker. Jeg har iallefall vært kjempefornøyd med de produktene jeg har prøvd! :) Nå har jeg bare en rensemaske fra de, men den er gull. Jeg brukte også å kjøpe dyre produkter i salonger, men nå sverger jeg til rene produkter med minimalt med tilsetning. For meg har det gjort susen, så bare prøv, jeg lover at du blir fornøyd:) Vær oppmerksom på at selv om et produkt sier det er økologisk, betyr det ikke at det er fritt for skadelige kjemikalier. Vær derfor nøye på hvilet merke du prøver. Jeg går god for Dr. Hauschka!

  SvarSlett
 13. Jeg er helt enig med lille hvitløk i innlegget (ps - jeg er en annen Heidi enn hun over); kosthold påvirker huden. Dette har jeg selv erfart. Hadde sukker blitt "oppfunnet" nå ville det blitt forbudt fordi det er så farlig for for kroppen. Kroppen skal fungere godt, og når den ikke gjør det får vi mange ulike symptomer - kviser, kikk på tunga den viser mye, hud og hår. Ren mat uten e-stoffer og minimalt med sukker er best for kroppen mener jeg! Det hjelper psyken også!

  SvarSlett
 14. Da hører jeg på deg og velger Dr. Hauschka neste gang jeg trenger hudpleieprodukter. Jeg stoler på deg, jeg. :)

  SvarSlett
 15. Jeg har selv gjort erfaring med det Heidi skriver om, at det er en sammenheng mellom psykisk helse og hudtilstand.

  Men jeg kan nesten regulere det selv med produktene jeg bruker PÅ huden (altså kremen).
  Det er noen stoffer som er i de fleste kremer jeg reagerer på og så lager jeg kremen min selv. Jeg har gode erfaringer med en høy andel urea som får vekk nesten alle kviser.

  Men for de fleste fungerer det sikkert best å kjøpe og det er jo en del merker som tilbyr produkter med gode innhåldsstoffer.
  Men jeg tykker også at det er viktig å advare at ikke alle fordrar de naturlige oljene men er allergiske.
  (Dr Hauschka bruker f eks. Peanutolje i noen produkter osv)

  SvarSlett
 16. Heidi: Det der med tungen kunne jeg godt tenke meg å finne ut mer om. Tungen min ser iallefall annerledes ut nå, etter at jeg la om kostholdet :)

  Og ja, jeg er HELT enig i at humør/psyke påvirker kroppen. Iallefall stress er uheldig for huden. Jeg ser det godt selv, når jeg har hatt stressende perioder. Grunnen er at stresshormonet kortisol forstyrrer hormonbalansen i kroppen, og da dukker bla. kvisene opp. Mitt problem er at jeg ikke greier å slappe av, selv om jeg burde, og det er den vanskeligste delen å påvirke. Grunnen til at jeg ikke nevnte det i innlegget mitt, er at man nesten blir MER stresset når man får vite at det er stresset som forårsaker den urene huden, og jeg valgte å fokusere på de områdene som det er lettest å påvirke.

  SvarSlett
 17. Hei! Til oss som ikke vet så mye om supermat: drikke chlorella? Kan du fortelle mer om dette.. og hvor kjøper du?

  SvarSlett
 18. Anonym: Chlorella kommer i pulverform, også røres det ut i vann eller f.eks eplejuice og drikkes på tom mage. Det renser kroppen pga sitt høye innhold av klorofyll, og tilfører kroppen en rekke vitaminer og mineraler. Det kan kjøpes i helsekostforetning, eller på nett. Jeg kjøper min fra iHerb.com eller gojiking.co.uk.

  SvarSlett
 19. Takk for at du pinget bloggen din! Link til dette blogginnlegget er på forsiden av Grønn & Skjønn bloggen!

  SvarSlett
 20. Utrolig flott innlegg! :) Har skrevet et lignende innlegg, bare om hårprodukter, og jeg er sjokkert over at ingen visste om det fra før av! Altså, dette med parabener, silikon osv.. Skummelt!

  SvarSlett
 21. Jeg brukte alle mulige dyre merker og produkter før. Biotherm, Clinique, Clarins, Dermalogica... you name it. Huden min ble aldri bedre. Den er tørr OG fet med store porer. Grøss. Nå har jeg gått til innkjøp av oljer fra Raw Gaia, og laget ene gen mix av Jojoba og Aprikosolje, med noen dråper Geranium i. For det første så er det helt utrolig herlig å smøre på huden! Du får ikke den følelsen av at det legger seg en hinne over huden, uten at du egentlig får noe fukt. Ikke blir jeg blank av det heller. Jeg har lyst til å innbille meg at porene er blitt mindre også - vi får se ;) Har bare holdt på med dette en uke ca :) Tipset om slike oljer fikk jeg via en blogg som heter comclean. Mye bra om naturlig hudpleie der :)Jeg lurer på hvorfor de driver og propper produkter med slike ufyselige ingredienser når det helt enkle er mye bedre...

  SvarSlett
 22. Innlegget er lagt ut på BloggFeber.

  - De mest fornuftige tipsene jeg har lest på lenge. Det hjelper ikke med gode hudpleieprodukter når man spiser dårlig mat som setter et dårlig grunnlag. Jeg vet alltid hva kvisene mine kommer av - som regel for mye sukker. :) Takker og bukker for tips om supermat! Vi er altså to om å sverge til Everyday Minerals. :D

  SvarSlett
 23. Kjempefin og lærerik blogg :) Det beste innlegget jeg har lest hittil om å bekjempe uren hud! :)

  SvarSlett
 24. Tusen takk for fine (og nyttige!) tilbakemeldinger! Det ser ut til at det er mange som har gjort seg den samme erfaringen som meg; nemmelig at naturlig er best! Jeg håper at flere og flere får det med seg, så de slipper å kaste bort penger på dyre kremer stappfulle av kjemikalier. Vi har vel alle blitt skuffet gang på gang når disse produktene ikke virker slik vi ønsker :/

  SvarSlett
 25. var kjempe bra innlegg, sliter selv med kviser og dem går rett og slett ikke bort. Og jeg føler akk som deg, alle andre har fin hud og jeg er den eneste som har uren hud liksom. Og ikke sjønner jeg hvorfor huden min har blitt sånn, godteri spiser jeg ikke, liker dt ikke engang, om jeg spiser så er dt 1 gang i løpet av et år liksom. Og spiser sunt å slikt. Fikk et jævlig utbrudd her for en stund siden, bestilte meg proactiv selv om jeg var skeptisk, men det hjalp meg veldig faktisk. Men det koster jo en del penger så måtte bare kutte det ned. Nu prøver jeg på noe som heter acnicyl eller noe? vet ikke om jeg har merket noen forskjell, men har ikke brukt den no særlig lenge. Men et spørsmål, disse produktene som du har brukt, trur du det kan hjelpe mot arr og? for det er det jeg mest sliter med ;S Men som sagt, bra innlegg! trur jeg skal prøve noe av det du har skrevet her! :)

  SvarSlett
 26. og hvor er det du har bestilt denne supermaten i fra ?:)

  SvarSlett
 27. Slike arr vil bruke litt tid på å bli borte, men jeg føler at jojobaoljen virker mot det også. Spesielt hvist jeg har noen gode eteriske oljer i. Flere eteriske oljer er gode mot akkurat arr! Supermaten bestilles fra iHerb.com eller gojiking.co.uk. Mye billigere enn i Norge :)

  SvarSlett
 28. Flott innlegg!
  Jeg driver og setter sammen sminkepungen på nytt- med naturlige produkter. Akkurat nå leter jeg etter en god,naturlig concealer mot mørke ringer under øynene. Har du noen du kan anbefale?

  SvarSlett
 29. Ena: En god concealer har jeg ikke funnet selv heller ennå. Jeg har prøvd den fra Everyday Minerals, men den fungerte ganske dårlig, desverre :( Si fra hvis du finner en god en! :)

  SvarSlett
 30. Veldig fint innlegg! Hva heter Jojobaoljen du bruker? Og hvor har du kjøpt den? Ble fristet til å kjøpe den:)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.