tirsdag 10. januar 2012

Tøybleier: nå er vi i gang!

Disse bloggpostene om tøybleier er kanskje for de som er spesielt interesserte, men jeg har lyst til å avlive et par myter om at tøybleier er så vanskelig og tidkrevende. Vi har brukt tøybleier nå i ca en måned, det tok så lang tid før Edvard vokste inn i de vi hadde bestemt oss for å bruke. Du kan lese om hvorfor vi bestemte oss for tøybleier og hvilke typer vi testet i denne posten.

Valget falt på Bum Genius lommebleier med knapper. Lommebleier kommer altså med en lomme hvor du putter innlegg inn, slik at du selv kan velge hvor mye de skal absorbere. Man kan gjerne ha i to innlegg om babyen tisser mye, eller om den skal ha på seg bleien over et lengre tidsrom, slik som natten. Lommebleier byr på litt mer arbeid enn alt-i-ett bleier, der innleggene er sydd fast, siden du må stappe inn innleggene etter hver vask. Til gjengjeld tørker lommebleiene mye fortere, de tørker gjerne over natten. Alt-i-ett bleien vi har bruker gjerne to dager. Bleiene fra Bum Genius kan reguleres så den passer hele bleieperioden, og de virker veldig romslige i forhold til andre merker vi har prøvd. Hvis Edvard har tisset ekstra mye og det har gått en stund mellom skiftene har vi opplevd et par lekkasjer, men det gjorde vi noen ganger med papirbleiene også. Her er et par spørsmål vi har fått, som jeg gjerne svare på.

Blir det ikke ekstra mye vask?
Nei, det er så mye annet som må vaskes nå uansett, så sånn sett er det bare deilig å få fylt opp maskinen. Gulpekluter, ammmeinnlegg, stelleunderlag, bodyer, enda flere bodyer, mine klær som blir gulpet på...

Er det virkelig mer miljøvennlig når man vasker de i maskinen?
Med vanlig papirbleiebruk vil man produsere ett tonn avfall i løpet av en bleieperiode, og til tross for hva mange tror så er det fortsatt mer miljøvennlig selv om man må kjøre vaskemaskinen oftere. Vasker man på 60 grader og lufttørker bleiene vil det fortsatt være opptil 40% mindre miljøbelastende å bruke tøybleier enn papirbleier.

Hvor mange bleier trenger man?
Vi har 15 bleier nå, og det rekker akkurat. Etterhvert vil vi ikke ha behov for å vaske annet tøy like ofte, og da vil vi trenge flere bleier. Vi kommer til å bestille iallefall 6 til, og forhåpentligvis så rekker det. Med tanke på at dette er en investering som skal rekke hele bleieperioden for minst et barn, og gjerne en til, er ikke det noe vi tenker over to ganger.

Hva gjør man når man er ute på tur?
Man har med seg en våtpose, som rommer ca fire bleier. Så er det bare å skifte som vanlig, men i stedet for å kaste bleien, tar man den med seg hjem i våtposen. Posen kan vaskes sammen med bleiene. Skal man være borte lenge, eller man er på et sted der det er upraktisk med tøybleier kan man selvfølgelig bruke papirbleier. Det er ikke meningen at man skal gjøre livet mer vanskelig enn nødvendig.

Hva har man bleiene i hjemme?
Man kan enten ha de i en bøtte med lokk, eller bruke en ekstra stor våtpose. Vi har brukt en bøtte så langt, men har bestilt en våtpose som skal henge på veggen. Vi har ikke hatt problemer med lukt på badet siden vi vasker såpass ofte.

Så langt er vi kjempefornøyde, og det Edvard hadde av bleieutslett med papirbleiene ble borte over natten da vi skiftet type. Forhåpentligvis kan jeg inspirere andre til å bruke tøybleier også, det er virkelig ikke så mye stress som mange tror!

8 kommentarer:

 1. Supert! Tøbleier trenger så mange ambassadører som mulig! Knallbra :)

  SvarSlett
 2. Jeg brukte brettebleier frem til 6 mnd. De tørker jo ultrakjapt, siden det bare er tynne gaskluter, et godt alternativ om man synes knappebleier er dyrt! Ulltrusene kan man strikke selv (eller få sin mor til å strikke, som jeg gjorde) og vips - koster miks og nada! :)

  SvarSlett
 3. Jeg har brukt tøybleier på begge mine fram til de var 5-6 mnd. Funket fint det. Og ikke mye jobb. Jeg strikket bleiebukser i ubehandlet ull og brukte bommullskluter jeg brettet til bleier. Billig! Og ikke flere lekasjer enn med vanlige bleier (når de bæsjer helt opp til nakken hjelper det ikke med papirbleie heller...)

  Jeg brukte metoden som er brukt på de blå bleiene:

  http://www.xn--tybleier-54a.no/forum/showthread.php?355-Slik-kan-du-brette-brettebleiene

  Jeg hadde et par bumgenious bleier også som funket kjempefint.

  SvarSlett
 4. Det er tydeligvis ganske mange som bruker tøybleier etterhvert, det syns jeg er så fint! Samme med mooncup/menskopp (det er min variant siden bleier ikke er så aktuelt ennå ;-)).

  SvarSlett
 5. Det virker som det er mange som er fornøyde med brettebleier! Vi tenker å bruke det på nestemann frem til han/hun vokser inn i bum geniusene. Tror nesten jeg må lage et eget innlegg om brettebleier, det er jo den billigste tøybleievarianten! Men uansett type er tøybleier topp!
  Ida: Jeg skal skaffe meg en sånn menskopp når mensen er tilbake! Gleder meg til å prøve, iallefall så mye som man kan glede seg til noe som har med mensen å gjøre :D

  SvarSlett
 6. Heldige Edvard!:-)Tøybleier er best på alle vis, rett og slett!

  SvarSlett
 7. Jeg og har disse:) men begynte å bruke hemp innlegg i mine:) :) for de andre ble for syntetiske:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har hørt at Hemp absorberer veldig bra, kunne godt tenke meg å prøve det! :)

   Slett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.