fredag 6. januar 2012

Deilig vintersyltetøy!

En gjenganger på kjøkkenet mitt er hjemmelaget syltetøy, som jeg har skrevet om før. Nå har jeg kommet helt i mål med denne oppskriften, og vil gjerne dele den med dere! På bildet over ser dere syltetøyet laget med tyttebær, som tilbehør til kjernesunne pannekaker. Supergodt!

Syltetøyet er proppfullt av antioksidanter, og er helt topp nå om vinteren for å styrke helsa. Uansett hvilke bær du velger så er det supert, da bær er en veldig fin kilde til antioksidanter. Kombinerer du det med tart cherry-konsentrat og acaipulver har du en skikkelig helsebombe!

Vintersyltetøy
en pose frosne bær av valgfri sort
en dæsj Tart Cherry konsentrat
en toppet ts acaipulver
en ss lucuma
en ss lecitin
en ts vaniljepulver

Om du ikke har disse ingrediensene hjemme så kan du fint bruke bare frosne bær og valgfri søtning. Om du er helt ny til supermat og alternativer til sukker kan du kanskje bruke honning? Mos alt med en gaffel, ikke bruk stavmikser. Da blir det fort for flytende!

Tart cherry, eller surkirsebær inneholder seks ganger så mye antioksidanter som blåbær, og gir en deilig smak til syltetøyet sammen med alle næringsstoffene, mens acaibæret faktisk er et av de bærene med aller høyest verdi av antioksidanter i hele planteriket. De store mengdene med antioksidanter blir gjort lettere tilgjengelig for kroppen av de store mengdene av fettstoffer som acaibæret også inneholder, og tilsammen er dette med på å bl.a forhindre kreft, for tidlig aldring og hjerte- og karsykdommer. Lucuma inneholder bl.a store mengder B-vitaminer, jern og kalsium, og er et popluært søtningsmiddel i Sør Amerika, hvor frukten vokser. Lecitin er en ypperlig kilde til sunt fett, og det er spesielt bra for hjernen. Lecitin gir også en kremet og mild smak, og fungerer også som fortykningsmiddel.

Under ser dere bilde av skogsbærsyltetøy på brødskiva og blåbærsyltetøy på havregrøten. Nam!6 kommentarer:

 1. Dette skal jeg prøve! Takk for inspirerende oppskrifter. Mat som syltetøy er jo også veldig "koselig" og avslappende å lage - særlig på søndagsettermiddager og lignende. Er stor honningentusiast, og det funker forøvrig ypperlig til det meste. Også til kaker der du skal gjøre smøret "luftig" med sukker. Vurderer å prøve alternative søtningsstoffer, som xylitol. Har du noen gode erfaringer her? (Havegrøten så forøvrig kjempegod ut - får prøve den med syltetøy og gojibær på!)

  SvarSlett
 2. Namnamnaaam! Nå fikk jeg helt vann i munnen! Jeg har aldri likt butikkjøpt syltetøy fordi jeg synes det smaker så tamt om alt for søtt. Derimot elsker jeg hjemmelaget litt syrlig syltetøy!=D Takk for påminnelsen!;)

  SvarSlett
 3. Jeg lager også sånn herlig sunt og godt syltetøy! Pleier også å ha oppi gojibær, og hvis dere liker syrlige ting så prøv å hakke incabær og blande i også, nam nam. Går ikke an å kalle Nora og diverse andre sine for syltetøy etter å ha smakt så godt hjemmelaget;)

  En dæsj sitron gjør at det holder seg lenger synes jeg, men da må man kanskje ha i litt mer søtt - yaconsirup er også godt i:)

  SvarSlett
 4. Så bra at det inspirerer! :) Lu: Det jeg har prøvd av alternativ søtning er agavenektar, yaconsirup, yaconpulver og lucuma. Det jeg liker aller best er yaconsirupen. Smaker deilig! Har desverre ikke prøvd xylitol. Agave bruker jeg ikke lengre pga høy GI. Jeg reagerte iallefall på den.
  Anita: Så god idé å ha incabær i! Det skal jeg gjøre neste gang vi har det i hus! Sitron hørtes også bra ut. Jeg lager dette syltetøyet sikkert 3 ganger i uka, det forsvinner kjempefort...! :)

  SvarSlett
 5. Ser skikkelig lekkert ut! :-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.