onsdag 5. oktober 2011

Mine tanker om et balansert kosthold

Flere som kjenner meg tror at jeg ikke spiser karbohydrater, og at jeg går på en eller annen form for lavkarbodiett. Det gjør jeg jo slettes ikke, og jeg tenkte å fortelle litt om hvordan dette egentlig henger sammen.

Det som er viktig for meg er å spise variert og sunt, og å unngå matvarer som jeg vet at kroppen min ikke tåler. Det jeg ikke tåler så bra er mat som gir veldig rask blodsukkersvingning, og da spesielt raske karbohydrater som man man finner i raffinert mel og sukker. Men jeg spiser karbohydrater. Jeg spiser grovbrød, fullkornpasta, rotgrønnsaker, frukt og bær; matvarer med massevis av karbohydrater. Rotgrønnsaker, frukt og bær har jo også en viss mengde raske karbohydrater, men de er mye snillere med kroppen min en det raffinerte produkter er, så det går det helt fint å spise for meg. Jeg merker godt hva kroppen min ikke liker; det går fint å spise en porsjon vanlig pasta en dag, eller noe smågodt en annen dag. Men om jeg gjør det hver dag, vil jeg fort merke konsekvensene av det. Jeg blir generelt mer trøtt og slapp, og jeg får lettere humørsvingninger.

Verstingene i matveien for meg er kaker og søt bakst; det kan jeg rett og slett ikke spise. Jeg blir dårlig med en gang, kroppen verker og jeg blir ekstremt trøtt. Jeg synes det er viktig å lytte til kroppen sin og hvordan den reagerer på forskjellige matvarer, spesielt om man er litt sensitiv, slik som meg. Jeg tåler helt fint å spise frukt, men dadler og fiken blir jeg dårlig av. Jeg kan spise litt godteri, men ikke kake. Da blir jeg dårlig momentant. For meg er ikke dette noe hokus pokus å leve etter, det jeg i utgangspunktet vil er å føle meg frisk og rask. Det tror jeg man oppnår lettere ved å spise sunt og variert, med gode mengder av både karbohydrater, proteiner og fett. Jeg er altså ikke en tilhenger av f.eks LCHF eller andre typer dietter hvor man unngår karbohydrater konsekvent. I det store og hele er jeg ingen tilhenger av dietter i det hele tatt, men rett å slett å spise sunt som en fast vane i hverdagen. Om man har base i frukt, grønt, fisk, nøtter og frø kommer man langt, man trenger ikke leve på raw food og supermat for å ha et normalt sunt kosthold når man i utgangspunktet er frisk. Det er sånt som man kan avansere til etterhvert som man får kunnskap og interesse for det. Om man i hverdagen spiser grove kornprodukter, kutter ut ferdigmat og sukker, spiser frukt og grønt og får i seg sunne planteoljer vil jeg si at man har kommet ganske langt.

Jeg kjenner flere som tror at de lever mer usunt en hva de gjør, for de tror plutselig at man må spise hvetegresspulver hver morgen for å være sunn. Klart at det er sunt med supermat, men om man legger lista så høyt til å begynne med er det ikke rart om mange gir opp. Begynn i det små! Jeg drikker grønne drikker hver morgen og inntar supermat i flere former hver dag. Men jeg gjorde jo ikke det i begynnelsen da jeg la om kostholdet, da hadde jeg mer enn nok med å finne ut hvilke vanlige matvarer som var bra for meg og ikke.

Jeg mener at det skal ikke så mange knepene til for å få et sunnere kosthold om man i utgangspunktet er frisk og ikke har masse helseplager, og det kan utgjøre store forskjeller i hverdagen! Derfor vil jeg formidle at det slettes ikke trenger å være mer komplisert enn nødvendig. Det skal tross alt være en forandring du kan leve med resten av livet ♥

5 kommentarer:

  1. Så fint innlegg! :-)

    Jeg hadde mye helseproblemer før. Ble mye syk og hadde nesten konstant vondt i hodet. Jeg ble vegetarianer og lever nå stort sett vegansk (målet er helvegansk) og merker utrolig forskell. Jeg tror rett og slett at jeg manglet litt av hvert før jeg kuttet ut kjøtt. Og det er ikke så rart, for jeg spiste ikke like mye grønt, og fikk dermed for lite vitaminer og fiber rett og slett.

    SvarSlett
  2. Helt enig med deg! Jeg lever etter mange av de samme prinsippene som deg, men etter å ha gått til en veldig fornuftig og kunnskapsrik ernæringsterapeut, har jeg kuttet ut alt jeg blir dårlig av, bl.a. melkeprodukter, noen typer frukt og bær (spesielt de med mye benso- og salisylsyre) samt hvete.

    Lavkarbo kan være en begynnelse for mange og spesielt i forbindelse med vektreduksjon, men jeg mener det da er viktig å få i seg mye grønnsaker samtidig som man prøver å finne ut hva som passer best for en selv :)

    SvarSlett
  3. Er enig med deg i det du skriver. Flott at du har lært kroppen din å kjenne, og vet hva den er allergisk mot, og hvilke mattyper som passer deg. Fellen at vi alle skal spise noegnlunde likt er ikke så bra, fordi ingen menneskekropper er like, og kroppen er i konstant forandring. Derfor er det så fint å lese at du har funnet DIN MAT OG DITT KOSTHOLD som funker bra for deg :)

    SvarSlett
  4. Du skriver "ikke tilhenger av" LCHF, og jeg får ikke det til å stemme samtidig som du skriver at det er viktig å lytte til kroppen og spise det den tåler slik du selv gjør. Mange tåler ikke karbohydrater, og får det dårlig selv om de spiser fullkorspasta og grovbrød. Jeg må f.eks holde meg så lang unna karbs som mulig, ellers vil jeg nesten forgå av søtsug, humørsvingninger og dårlige nerver/angst. Så jeg er veldig tilhenger av LCHF! Min mann har begynende diabetes, men pga LCHF kostholdet slipper han å medisinere seg. Det er ikke dermed sagt at jeg mener alle skal spise LCHF, men jeg synes det er leit at du så klart gir uttrykk for at du "ikke er tilhenger" av LCHF som faktisk hjelper mange mennesker. Er fast leser av bloggen din og har hele tiden oppfattet deg som åpen og nysgjerrig.

    SvarSlett
  5. Hege: Jeg merket også stor forskjell på en del helseproblemer når jeg begynte med mer frukt og grønt. Bla. så ble jeg mye bedre av menssmertene mine! Så bra å høre at du har funnet et kosthold som fungerer for deg :)

    Helene: Så fint å få hjelp av en erneringsterapaut! Da slipper man nok en del prøving og feiling selv :) Jeg har kuttet kraftig ned på melkeprodukter selv, da jeg fort blir tett og får forkjølelsessymptomer av det. Tror det er ganske vanlig :/

    Elin: Ja, det er det jeg mener med at man ikke bør følge en diett slavisk, men heller kjenne etter hva som fungerer. Alle er skrudd sammen forskjellig, og alle kropper reagerer ulikt.

    Anniken: Det som kanskje ikke kom godt nok frem er at jeg mener at de som i utgangspunktet er friske ikke trenger å sette i gang med LCHF, som tross alt er et ganske krevende opplegg om man ikke er vant til det. Jeg mener selvfølgelig at om man er syk eller har alvorlige helseproblemer som blir løst av LCHF så er det ingen tvil om at det kan være bra for en. Det jeg mener er at jeg på generelt grunnlag ikke er tilhenger av at folk som i utgangspunktet tåler sakte karbohydrater går over til LCHF når de heller bare kunne ha kuttet ut raffinerte produkter. Men igjen; nå snakker jeg om de med god helse/små til moderate helseplager, ikke de som er syke med f.eks diabetes. Det er veldig bra at du har funnet ut hva som fungerer for deg og din kropp, og da er jeg ikke i tvil om at LCHF er riktig for deg :)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.