Mitt kosthold og hvorfor

Jeg vil gjerne si litt om hvorfor jeg spiser som jeg gjør. Mange synes det er rart når jeg sier nei til kake og godterier, men kanskje enda mer rart når jeg sier nei til mat som vafler eller pannekaker. Men grunnen er at jeg spiser nesten ikke raffinert hvetemel eller sukker. Og hvis dette blir kombinert (slik som i kake og pannekaker) så blir jeg skikkelig dårlig. Jeg blir så trøtt og uopplagt at det gjør vondt, og hele kroppen verker. Det eneste som funker da er å gå og legge seg. I tillegg så får jeg mageknip. Jeg blir ikke så dårlig av å spise bare raffinert mel (som en loffskive) eller bare sukker (som i litt smågodt). For meg er det altså kombinasjonen av de to tingene som virkelig setter meg ut av spill.

Hele barndommen/ ungdommen gikk jeg på utallige antibiotikakurer pga bihulebetennelse. Mange som har hatt unødvendig mange slike kurer strever med sensitiv mage resten av livet. Det hele toppet seg i 2007 da jeg fikk en kjempesterk antibiotikakur pga betennelse i huden (kviselignende byller i ansiktet. Var helt ufattelig vondt, og ikke pent...!). Kuren skulle vare i 100 (!) dager. Da var jeg forsatt ikke bevisst på balanse i kroppen og kosthold, så jeg tok kuren i flere måneder. Jeg var konstant kvalm, hadde en evigvarende soppinfeksjon og byllene i ansiktet ble langt fra bedre. Jeg ser jo i ettertid at jeg holdt på å utvikle candida. En jeg kjente gjorde meg oppmerksom på hva sukker gjør med kroppen, og at sukker er det beste sopp/candida vet. Jeg bestemte meg for å kutte ut alt av sukker, og samtidig slutte med antibiotikaen. Etter en uke var jeg atskillig bedre i huden, soppinfeksjonen var borte, og jeg bare følte meg så utrolig mye bedre! Da fikk jeg virkelig øynene opp for hva kosthold kan ha å si for kroppen.

Noen tror at jeg slanker meg (jeg er naturlig tynn og har høy forbrenning, så det har jeg aldri hatt interesse av.), noen tror det er en fiks idé, og mange tror jeg får nedsatt livskvalitet og ikke kan kose meg. Men der andre kan kose seg med et kakestykke blir jeg altså dårlig, og det er jo ikke noe kos? Jeg har blitt ganske god til å finne alternative løsninger, men det er en pågående prosess med prøving og feiling. Man kan ikke legge om kostholdet så drastisk som jeg har gjort fra en dag til en annen. Det har tatt meg 3 år å gradvis legge om til der jeg er nå, og jeg føler at jeg har funnet en god balanse mellom hva jeg kan spise, hva jeg kan spise litt av, og hva jeg kan spise mye av.

Etterhvert har jeg lagt til mer og mer supermat i kostholdet mitt, og jeg føler virkelig at det har hatt en god effekt på helsen min! Det er noe jeg varmt anbefaler, spesielt siden mye av det er veldig, veldig godt! Supermat sies å være en mellomting mellom mat og medisin, og det kan jeg virkelig skrive under på. En fin tanke når jeg spiser hjemmelaget raw sjokolade...!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.