fredag 3. februar 2012

Om hva som plaget Edvard/KISS

Tusen takk til dere som kom med tips om hva som kanskje gjorde at Edvard gråt så fælt! Det har vært ganske intenst med gråt og uro her hjemme, men nå ser det ut til at det begynner å roe seg litt. Jeg tenkte kanskje at det var noe jeg hadde spist, men det viste seg å være noe helt annet; nemlig en type låsning i nakke og rygg som heter KISS-syndrom. Det er overraskende mange som får en slik låsning når de blir født, og mest utsatt er de som har en hard fødsel med sugekopp/tang. En rask utdrivning kan også være årsak, slik som hos oss. Kunnskapen om KISS i helsevesenet er veldig varierende, og akkurat det er noe som provoserer meg veldig. Det er en tilstand som er forholdsvis lett å behandle, så det er synd at det ikke blir oppdaget hos flere. Det kan gi ganske vonde plager når barnet blir eldre, med konsentrasjonsvansker og dårligere motorikk. Da går det under navnet KIDD. Jeg vil derfor fortelle litt kort om KISS slik at kanskje flere fanger det opp. Symptomer kan være:

 • Skjevstilling av hodet (yndlingsside)
 • Vansker med å holde hodet i midten (etter 3 måneder)
 • Ligger med hodet veldig bakoverbøyd
 • Ensidig sovestilling
 • Ligger som en C (banan)
 • Søvnforstyrrelser, barnet skriker i søvne
 • Barnet har en ømhet i nakken og reagerer negativt når man tar i nakken
 • Gnir bakhodet på underlaget
 • Asymmetrisk hodefasong, ansiktsasymmetri
 • Kolikklignende symptomer

Det skilles mellom KISS 1 og KISS 2. Ved KISS 1 har barnet veldig tydelig en favorittside hodet ligger i. Ofte greier de ikke å snu hodet ut av stillingen i det hele tatt. Ved KISS 2 ligger barnet i en bakoverstrekk/sidestrekk som en banan. De kjennetegnes også ofte med kolikksymptomer, og det er den typen Edvard har strevd med. Mer informasjon finner du på KISS/KIDD-nettsiden.

Nå har Edvard fått behandling hos manuellterapaut og vi begynner å merke en forbedring. Det er bare tilfeldigheter som gjorde at vi oppdaget at det var KISS, så derfor ønsker jeg å spre ordet! Diagnosen er ganske ny, så derfor har ikke alle helsestasjoner og leger nok kunnskap ennå. Det er også noen som fortsatt tviler på hele diagnosen, men det blir heldigvis færre og færre.

Bildet over er forresten av en liten halestump og en liten pote. Edvard hadde en liten bjørnedrakt som han vokste ut av på null komme svisj!

15 kommentarer:

 1. Oi sann! Så bra dere fant ut av dette da, slitsomt nok å være nybakte foreldre om man ikke skal få ekstra ting i tillegg. Synes dette er det fineste med blogger, at man kan spre ting så andre får vite om det og får tips/hjelp de ellers ikke ville fått. Ønsker deg og din fine familie en nydelig helg, Aina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? Jeg er glad for at jeg har bloggen og kan fortelle om dette, kjenner at jeg brenner ganske mye for å få informasjonen ut :) God helg til deg også!

   Slett
 2. Har ikke hørt om den diagnosen før. Men min sønn (tvilling nr 2) ble tatt med tang og gråt mye da han var baby. Nå klager han en del over vondt i nakken. Ellers tror jeg ikke han har noen av de andre symptomene, men kanskje det kan være verdt å skjekke det ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er iallefall glad vi gjorde det! Vi trodde ikke at han skulle ha KISS, vi tenkte bare å sjekke for å utelukke det :/ Men om han utvikler seg godt motorisk og ikke har noen favorittside eller bakoverstrekk hadde jeg ikke vært bekymret :)

   Slett
 3. Så bra at dere fant det ut. Her hadde minstemann en del av de symptomene du skriver når han var liten. Favorittside, veldig bakoverbøyd, men ingen gråting. Vi har gått til fysioterapaut med han jevnlig. Fikk ikke noen diagnose, men ble konkludert med stivhet som vi sakte men sikkert har fått bort.

  Dymo heter det ja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok mange som behandler det, som ikke nødvendigvis gir det en diagnose. Topp at det ble behandlet uansett :)

   Slett
 4. Flott at dere fant det ut. Har sjekket mine hos kiropraktor eller osteopat for å avdekke evt skjevstillinger rett etter fødsel.Håper dagene og nettene deres blir fredeligere nå :0)

  SvarSlett
 5. Uff da. Bra dere har funnet ut av det. Håper ting går seg til, og dere får nyte hverdagen bedre! Det ER virkelig mye å finne ut av den første tiden!

  SvarSlett
 6. Så bra at dere har funnet behandling som hjelper, masse god bedring ønskes! :)

  SvarSlett
 7. Godt at dere fant ut av det! Hadde vesla til behandlig hos kiropraktor et par ganger når hun var nyfødt, da hun var veldig ensidig (snudde seg mest til en side, sov alltid med hodet vridd til denne siden etc). Virket ikke som hun var plaget av det, men et par behandlinger, så vips var det borte.

  God bedring til Edvard!

  SvarSlett
 8. Tusen takk skal dere ha! :)

  SvarSlett
 9. Ååh så deilig at dere fant ut av det da;) den ene av gutta min viste seg reagerte på mitt konsum av melkeprodukter,og med han så var det nesten som å skru av en knapp når vi fant ut av det. håper det blir slik for dere også slik at du får kose deg masse med en god baby du også:)

  Var i praksis (driver med fysioutdannelse) hos en utrolig dyktig barnefysioterapeut som samarbeidet, men en kiropraktor i behandling av KISS-barn. Barna var først hos kiropraktoren hvor de fikk "knekkt"/løsna på låsningen og deretter smme dag hos henne hvor hun stabiliserte og sørget for at barnet hadde god kontroll på det nye bevegelsesutslaget som den fikk. Bare et tips;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, går til en fysio som samarbeider med manuellterapaut! :) Veldig bra, har fått øvelser og slikt som skal myke han opp. Motorisk merket vi stor forskjell etter behandlingen, men han er fortsatt en del urolig da :/

   Så bra at dere fant ut av hva som var problemet hos dere! Skulle ønske det var melkeprodukter her også, for da skulle jeg fint ha unngått det for å få en roligere gutt :)

   Slett
 10. Kanskje en slyngevugge kan være fint for dere etterhvert? Jeg har nylig bestilt meg en Natures sway fra sneglehuset.com til min 4 mnd gamle datter. Hun har ikke låsninger eller noe, men sliter bare litt med å få henne til å sove lengre økter på dagtid - meitai og vogn funker ikke alltid. Slyngevuggen skal kunne brukes t.o.m. 15 kg/1-1/2 år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tipset! Men vi har faktisk en sånn allerede:) Edvard sover ganske godt i den, men det varierer veldig. Vogna er liksom det sikreste kortet på hånden:) Han ligger faktisk oppi der akkurat nå og koser seg....deilig!

   Slett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.