lørdag 3. desember 2011

Amming og sunne oljer

Først vil jeg anbefale boken "Baby - 100 % naturlig uten tilsetning" av Rebecca Persson, som jeg ble gjort oppmerksom på av Kristine bak bloggen Gladere Barn. Tusen takk for tipset, her finner jeg massevis av god inspirasjon til en grønn hverdag for barnet mitt! Det går både på mat og miljøet rundt oss. Vel verdt å lese, i tillegg er boken veldig lekker å se på.

En av tingene Rebecca Persson skriver om er viktigheten av å få i seg nok sunne oljer når man ammer. Fettstoffene du spiser gjenspeiles nemlig direkte i melken. I følge Persson bør man få i seg mellom 3-6 ss kaldpresset økologisk planteolje hver dag. Jeg inntar minst en stor ss Udo´s Choice, en stor ss kokosolje og en ss rapsolje hver dag. I tillegg tar jeg lecithin, som er bla bra for hjernen og nervesystemet, og som i tillegg kan forebygge brystbetennelse når man ammer. En enkel måte å få i seg alt dette på er å blande det i f.eks smoothie. Selv blander jeg kokosoljen, rapsoljen og lecithinen i havregrøten min, sammen med en stor neve gojibær. En perfekt frokost eller lunsj!

Rebecca Persson sier dette om kokosolje og amming:
"Kokosolje ineholder ca 50% laurinsyre, som kan dempe virus, sopp, bakterier og parasitter. Laurinsyren omdannes til monolaurin, som også finnes i morsmelk! Hvis du spiser kokosfett, så øker mengden av monolaurin i melken din. Det gir god næring og beskyttelse til din baby. Så husk et par ss kokosolje hver dag, så lenge du ammer."

I tillegg nevner hun viktigheten av fiskeolje. I Perssons bok blir det påpekt at den viktige fettsyren DHA får man ikke fra planteoljer; det får man kun fra fiskeolje, men Udo's Choice har en olje hvor DHA-stoffene er trekt ut fra alger istedet for fisk. Du finner den her. DHA er bla viktig for utviklingen av babyens hjerne og nervesystem, og i dag kjøpte jeg Arktisk Tran fra Nordic Naturals, som Rebecca Persson anbefaler i boken sin. Nordic Naturals jobber for bærekrafig fiske og tar ansvar for miljøet. De er også opptatt av å teste produktene sine for skadelige miljøgifter, og bruker kun fisk med naturlig lavt forurensingsnivå. Ingen av fiskene de bruker er utrydningstruet. Dette er noe jeg liker! Her kan du lese mer om deres tanker om bærekraftig fiske. Persson påpeker også i boken sin at fiskeolje sammen med B-vitaminer og sink kan forebygge fødselsdepresjon. Jeg kommer til å ta fiskeoljen frem til jeg får en ny dose Udo´s Choice i posten, etter det får Edvard ha fiskeoljen for seg selv. Babyer skal nemlig ha fiskeolje med DHA og D-vitamin fra de er fire uker gamle, og så vidt jeg kan se inneholder ikke Udo's Choice D-vitamin.

I tillegg spiser jeg masse avocado og bruker kaldpresset økologisk olivenolje i maten min. Jeg tenker at det er ekstra viktig å passe på seg selv når man skal spise for to! Jeg holder jo faktisk liv i den lille babyen min bare gjennom min egen kost og melkeproduksjonen min. Og har jeg det bra og spiser godt er det større sjanse for at han har det bra og spiser godt ♥

7 kommentarer:

 1. For et flott innlegg du har laget Anja! Og så fint at du blir inspirert av Rebecca sin bok! Jeg blir aldri ferdig med å lese, spesielt angående kosthold. Det er stadig noe nytt og flere detaljer å bli klok av. Gleder meg bla.a til å prøve flere av oppskriftene til hele familien! Kos deg videre med din baby! De første månedene er spesielt magiske!

  SvarSlett
 2. Takk! :) Jeg liker hvordan boken er inndelt etter barnets alder, da kan man liksom ta det hele stegvis! En utrolig fin bok som man blir inspirert av å bla i. Og ja, jeg koser meg med den lille! I dag ga han meg sitt første smil♥

  SvarSlett
 3. Flott innlegg! fett er viktig, og sikkert ekstra viktig når man er gravid/ammende :) Jeg tar også Udo's Choice, og hadde planer om å kjøpe meg en algeolje med DHA, men nå kanskje det blir den Udo's oljen du linker til istedet. Jeg har heller ikke sett den før. Takk for tipset :)

  SvarSlett
 4. http://mintblogg.blogspot.com/2011/03/ny-forsyning-fra-iherb_5347.html

  SvarSlett
 5. Anonym: Haha! Snakker om ammetåke! Trodde ikke jeg hadde sett den oljen før, men da var jeg sikkert ikke så opptatt av å få i meg DHA heller...Da har jeg forandret på innlegget mitt slik at informasjonen er riktig.

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg oppdaget nettopp at Nordic Naturals også produserer i Peru. Har du sjekket om de også er berørt av Brennpunktsaken?

  Hilsen Elin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi! Det har jeg ikke sjekket. Skal se på det når jeg får bedre tid, men tviler egentlig på at de er det. Jeg håper iallefall ikke det! :)

   Slett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.